Uncategorized
admin  

Korte geschiedenis van de Westerse klassieke muziek.

Middeleeuwen

Hildegard von Bingen

De eerste bekende componist is Hildegard von Bingen (1098-1179). Zij was een middeleeuwse abt, dichteres, mystica, arts en componist en de eerste persoon (waarvan bekend is) die een naam onder een muziekstuk heeft gezet. Hieronder een mooi voorbeeld van haar muziek:

Renaissance

Greensleeves is een van de bekendste renaissance melodieën. Het is toegeschreven aan Koning Hendrik de 8e, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij het zelf geschreven heeft. Zoals je kan raden is de luit een voorloper van de gitaar:

Barok

Monteverdi

Monteverdi(1567-1647)kan gezien worden als de renaissancecomponist die de barokmuziek inluidde. Hij is een van de allereersten die een opera schreef. In deze uitvoering van Zefiro Torna kan je ook kennismaken met het fenomeen countertenor: een man die zo hoog als een vrouw zingt.

Purcell

Van Purcell(1659-1695) ben ik onderstaand stuk aan het instuderen:

Dit is zijn bekendste aria (door een stem gezongen stuk in een opera). Ik heb een meer jazzy uitvoering gekozen. Vaak wordt dit veel hoger gezongen.

Bach

Door velen, inclusief mijzelf, wordt Bach (1685-1750) als de grootste componist gezien.
Air is een van zijn bekendste stukken. Waarschijnlijk heb je het ooit al eens gehoord:

Dit is ongetwijfeld het bekendste stuk orgelmuziek in de muziekgeschiedenis:

En dit is ongetwijfeld het bekendste stuk cellomuziek in muziekgeschiedenis:

En dit is ongetwijfeld de meest bekende aria die Bach ooit heeft geschreven:

Klassieke periode

Mozart

Mozart (1756-1791): het beroemdste wonderkind. Misschien ooit de film over zijn leven gezien? Eine Kleine Nachtmusik is een van zijn bekendste stukken. Zeer waarschijnlijk het vrolijkste melodietje in deze lijst.

Romantiek

Beethoven

Samen met Mozart en Bach is Beethoven (1770-1827) het meest genoemd als grootste componist aller tijden. Werd op latere leeftijd doof en heeft toen nog steeds wonderschone muziek geschreven. Vooral bekend vanwege zijn symfonieën en pianowerk.
Zijn meest bekende en meest gespeelde pianomelodie:

Beethovens symphonie nummer 5 is een van de bekendste symfonieën en de eerste paar maten behoren tot de bekendste in de klassieke muziek. Zet het niet op als je rustig weg wil zwijmelen: het woord bombastisch is hier op zijn plaats. Nummer 9 zal je ongetwijfeld het thema van kennen aangezien dat het Europese volkslied geworden is (alle menschen wirden brüder), maar 35 minuten muziek is beter te behappen dan 90 minuten voor een introductie. Symfonieën kan je het beste luisteren als je er echt even voor kan gaan zitten en je je mee laat voeren door de muziek:

Leave A Comment